Kansalaisaloitteessa esitetään, että Suomen rikoslaissa kriminalisoidaan palkkavarkaus. Palkkavarkaus tarkoittaa, että työnantaja tietoisesti maksaa liian pientä palkkaa.

Palkkavarkauden kriminalisointi parantaisi työntekijöiden asemaa. Se olisi parannus myös kaikille yrittäjille, sillä enää palkasta varastamalla ei voisi saada epäreilua kilpailuetua. Liian pienen palkan maksaminen vaikuttaa verotulokertymään ja suurella todennäköisyydellä myös sosiaaliturvakustannuksiin. On siis yhteiskunnankin intressissä torjua palkkavarkauksia.

Ammattiliitto JHL on aiemmin esittänyt palkkavarkauden säätämistä rangaistavaksi teoksi. Palkkavarkauden kriminalisointi on tärkeä osa sitä pohjoismaista mallia, jota ammattiyhdistysliike kannattaa.

Norjan rikoslaissa palkkavarkaus on kielletty vuonna 2022. Norjassa palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Törkeästä palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakko tai vankeuteen korkeintaan kuudeksi vuodeksi. Norjassa palkkavarkauslain sääti oikeistohallitus.

JHLdemarit kannustavat ja suosittavat allekirjoittamaan palkkavarkaus-kansalaisaloitteen. Jaathan aloitetta myös eteenpäin verkostoillesi ja sosiaaliseen mediaan.

Lue lisää ja allekirjoita kansalaisaloite tästä

Jaa juttu